Friday, November 21, 2008

~ Kemanisan Bersahabat ~


Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum w.b.t....

Allahdulillah...genablah sudah 20 tahun umur....ingin pula rasanya bermuhasabah diri sendiri...penulisan hari ini KHAS untuk diri sendiri...

Solehin....
Ketahuilah olehmu bahawa kehidupan nta semakin hari semakin singkat....dengan peningkatan umur,maka semakin dekatlah nta dengan mati..jadi,sempena ulang tahun yang ke-20 nie..cermin semula diri nta...apa yang nta telah lakukan selama 20 tahun nta hidup....

Cuba nta renung semula sejak nta mula mengenal dunia...Apakah perara-perkara yang nta lakukan..?? adakah nta melakukan sesuatu yang dapat membantu nta bertemu dengan Allah kelak..masyaAllah....sedarlah.!!

Hari demi hari...cubalah hitung kelemahan diri...cuba cari kelemahan nta...cuba perbetolkan apa yg nta rase x btol dalam diri nta...ingat...kerja untuk menaikkan islam adalah suatu tugasan yang perlu nta lakukan...x kira la di mana pun nta berada....

Solehin.....semakin hari,semakin bertambahlah bebanan yang perlu nta pikul..nta sekarang akan menjejak dari 1 alam ke alam yg lain...hidup perlu diteruskan....perjuangan untuk islam perlu diteruskan..biarpun pelbagai ancaman dan tomahan diterima..itu semua adalah ujian Allah kepada nta...ingat firman Allah:

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? " (Al-Ankabut:2)

Ingatlah wahai solehin....selagi mana nta membawa islam..nescaya Allah akan bantu nta....jangan nta merungunt dengan kerja-kerja (tanggungjawap) yang nta terima...buatlah seikhlas mungkin...dengan khlas sahaja yang akan membantu nta menuju jalan tuhan...

Solehin....nta merupakan seorang pelajar...tunaikan tanggungjawab sebagai seorang pelajar...nta adalah seorang anak...tunaikan hak anak terhadap kedua ibubapa nta...nta merupakan seorang sahabat...tunaikan hak nta sebagai seorang sahabat...nta mempunyai taklifan...tunaikan tanggungjawab diatas setiap taklifan tersebut...dan yang paling penting...nta adalah seorang MUSLIM...tunaikan tanggungjawab nta sebagai seorang muslim supaya dengan itu akan menjadi asbab nta mendapat keberkatan daripada Allah....

Ingatlah.!! ehidupan ini memang sentiasa akan diuji...kunci kejayaan setiap ujian itu adalah SABAR...justeru,bersabarlah dalm apa jua yang nta lakukan....

"Eratkan Ukhwah,Kuatkan Amal,Tingkatkan Iman.." InsyaAllah...

Buat sahabat-sahabat semua...Terima Kasih atas ingatan dan dorongan kalian semua terhadap ana...semoga segala kebaikan yang dilakukan akan dibalas dengan kebaikan dari Allah yang mana jauh lebih baik....

sekian...

Mohamad Solehin Bin Bakri..
msb_rg8@yahoo.com.



12 comments:

rafflesia said...

selamat menyambut ulang tahun ke-20..semakin bertambah usia,makin dekat kita dgn kematian..sesungguhnya yg paling dekat dgn diri kita adalah mati..
moga segala impian,harapan anta untuk trus berjuang demi islam akan sentiasa segar dan x pernah pudar..
-junior yg berterima kasih ke atas senior yg banyak menabur jasa pd junior yg secara kebetulan sedang menyambut ulang tahun,dan secara kebetulan juga ana terjumpa blog anta.

SoLeHiN said...

Shukran...
ambillah ape yang baik..tegurlah ape yang salah...

teruskan melawat blog ana nie...:)

wassalam

kembang said...

bykny kek~yummie..

kawan rafflesia said...

satu je kek tu... hehehehe...

kawan rafflesia yg lain said...

dua la wei..anti x tgk smpai abis...malu je...

kawan rafflesia said...

lorh..x prasan...page x load abis td..gambar x kluar..heee...
minta maaf ye..

SoLeHiN said...

ana rase xpenting pun brape byk kek yang ada...
Yang lebih penting apa yang ditulis... :)

Teruskan melawat blog ana nie... :)

rafflesia said...

insyaAllah..
akan terus melawat blog ini..
jadi izinkan ana link blog ni di blog ana..
maaf,mereka berdua suke main2..

tapi ana tau,diorang pun berterima kasih kat semua senior yg membantu..:) arigatou

SoLeHiN said...

bisa saja...

SoLeHaH said...

nk tanya skit ni... kek tu sapa yg bagi? syoknya kalo ada org bg kek...
bertuah sggh solehin ni..

SoLeHiN said...

owh...sahabat2 ana bg...
bukan betuah,tp rezeki...

"Katakanlah (wahai Muhammad): "Siapakah yang (berani) mengharamkan perhiasan Allah yang telah dikeluarkaNya untuk hamba-hambaNya, dan demikian juga benda-benda yang baik lagi halal dari rezeki yang dikurniakanNya?" Katakanlah: "Semuanya itu ialah (nikmat-nikmat) untuk orang-orang yang beriman (dan juga yang tidak beriman) dalam kehidupan dunia; (nikmat-nikmat itu pula) hanya tertentu (bagi orang-orang yang beriman sahaja) pada hari Kiamat". Demikian Kami jelaskan ayat-ayat keterangan Kami satu persatu bagi orang-orang yang (mahu) mengetahui." (Al-a'raf:32)

Anonymous said...

salam..
ku bru saje mencecah umur 2o thun arini..hehe
bgtu bgus artikel yg ko tulis tu..
cme ble aku bce aku tuka ke nme aku la..hehe.
perigtan tuk aku plak..insyaAllah..


sy kwnmu yg syncope..hahaha