Friday, November 7, 2008

~ Cerita Ibuku Kepadaku ~

Bismillahirrahmanirrahim......

Assalamualaikum.......
Hari demi hari...alhamdulillah..Allah memeberi kekuatan untuk ana terus dan terus menulis blog ini...bukan apa...ana menulis hanya bertujuan untuk berkongsi dengan antum semua...semoga ini semua akan dikira sebagai sebagai asbab untuk mendapat keberkatan daripada Allah s.w.t...

Alhamdulillah....sehingga hari ini..diri ini masih lagi diberi peluang untuk menghirup udara yang dibekalkan oleh Allah...sepatutnya kita bersyukur dengan kurniaan ini..Ya Allah...ampunilah kami yang sentiasa lalai ini....

Berdasarkan tajuk diatas..mesti ramai tertanya-tanya...apa sebenarnya cerita ibuku kepadaku nie??..ini tidak ada kena mengena antar yg hidup atau sudah meninggal dunia...

ok lah....critanya melibatkan kisah seorang anak kecil...
selepas saja dilahirkan..maka seluruh isi rumah berasa gembira......tetapi,langit x selalunya cerah....apa yang berlaku...anak kecil yang baru dilahirkan telah diuji oleh Allah...

ketika tu...ibu dan ayahnya sedang tidur nyenyak...tiba-tiba kedengaran tangisan anak kecil itu...apabila mendapati anaknya menangis...dengan lantas ibunya terus terjaga dari tidur dan mendukung anaknya tersebut...."knape menngis malam-malam nie...." setelah didukung..anak kecil itu tetap menangis dan terus menangis... tetapi inilah seorang ibu..walau bagaimanapun keadaan..dia tetap akan sabar dengan perkara itu...sudah semalaman menangis...anak kecil itu pun berhenti dari menangis..."ah..lega,tidur pun anak aku nie..."sambil tersenyum ibu dengan cermat ingin meletakkan semula anaknya itu di tempat tidurnya....tetapi..apa yang berlaku selepas itu...sesuatu yang tidak disangka-sangka berlaku...tubuh anak kecil itu keseluruhannya menjadi biru....ibu tersebut menangis."abang,knape anak kita nie...apa dah berlaku..!!" dengan tangkas ayah kepada anak kecil itu pun pantas mendapatkan kunci kereta lalu menghidupkan kereta.."cepat bu...kita bawak anak kita ke hospital.." Ya Allah...masa itu hanya Allah yang tahu bagaimana perasaan seorang ibu dan ayah...

Dalam keadaan kebimbangan...si ayah tetap memandu keretanya dengan selaju mungkin dengan harapan anaknya dapat diselamatkan...Alhamdulillah...akhirnya sampai kehospital berdekatan... setibanya di hospital...si ibu mendukung anaknya lantas membawa berjumpa dengan Dr..." doktor...knape dengan anak saya nie...mula-mula menangis..kemudian tiba-tiba biru abis seluruh badan..." anak kecil itu tidak menangis...tetapi keadaannya kelihatan agak kritikal...

Tanpa melengah-lengah masa...Dr yang bertugas mengambil anak kecil itu lalu...selepas dilihat oleh Dr pakar...mereka memanggil ibu bapa anak kecil tersebut.."mak cik,pak cik...baby nie agak kritikal...kita kena hantar dia ke hospital besar (Hospital Ipoh)..." kita kena bawak sekarang jugak"....tanpa berfikir panjang ibu itu pun menjawab.."buat la apa pun Dr...slamatkan lah anak kami nie.."

Beberapa minit selepas itu..sebuah ambulan pun sampai...anak kecil itu,dengan laju..terus dibawa ke hospital besar untuk meneruskan rawatan....

Setiba sahaja di hospital...anak kecil itu terus dibawa ke jabatan kecemasan hopital...malam itu seorang Dr perempuan yang bertugas...rawatan telah diberi kepada anak kecil itu...alhamdulillah..dengan kuasa Allah,keadaan bayi yang tadinya biru berubah kemerahan semula..."Alhamdulillah...syukur Ya Allah atas segala yang engkau berikan..."

Dalam tempoh rawatan..anak kecil itu ditempatkan di Unit Kawalan Rapi (ICU)....ini kerana keadaannya yang tidak stabil dan perlukan tindakan segera...
Selama seminggu berada di hospital...si ibu tidak sekali2 meninggalkan anaknya itu.... dilihat,ditatap wajah anak kecilnya itu....aduh..begitulah naluri seorang ibu...

Pada suatu petang...anak kecil itu menangis....si ibu terfikir..."eh..lapar kot budak nie...dah brape ari x menyusu..." diwaktu yang sama..seorang staf nurse lalu berdekatan dengan katil anak kecil itu..si ibu menyapa.."nurse...anak makcik nie menangis...makcik rasa dia lapar lah....boleh makcik bagi dia susu sikit..." tanya si ibu kepada nurse tersebut..."sebenarnya doktor pesan jangan bagi baby nie minum susu..."nurse itu menjawab..."sikit pun x boleh ke nurse.." sambung si ibu lagi..."ok lah...bg la sikit supaya dia tak nangis lagi.." balas staf nurse tersebut...
lalu...si ibu dengan gembiranya menyusukan anaknya...."wah.mmg btol la...lapar anak aku nie..kesian dia...dah barpe hari x menyusu"....

Selepas itu....anak kecil itu pun berhenti menangis..."eh...tidur dah anak aku nie..bagus la...tenang ak rasa tengok anak aku x nangis lagi..."

Tiba-tiba...x brape lama selepas si ibu menyusukan anaknya...kelihatan tubuh anaknya menjadi biru semula....dengan takut...si ibu memanggil Dr yang merawat.."doktor!!...anak saya..." jerit si ibu..."eh knape makcik..." tanya doktor kepada ibu tersebut.."tadi anak saya menangis..saya tyn staf nurse boleh ke bg susu kat anak saya nie....nurse jawab bg sikit.." jawab si ibu...dengan nada yang agak tinggi doktor membalas"knape makcik bg susu...kan saya dah pesan jangan bagi...".."saya bg sikit je"..kata ibu..."mana boleh makcik....mana makcik tau sikit..."...terdiam si ibu mendengar kata-kata doktot tersebut....

Apa yang b'laku...doktor tersebut menggoncang-goncang tubuh kecik anak tersebut...tidak lama kemudian keadaan tubuh anak kecil itu pun kembali kemerahan...'alhamdulillah..stukur ya Allah..." berkata si ibu....
Selepas itu...3-4 orang doktor lain datang ke arah katil anak tersebut..kelihatan mereka membincangkan sesuatu.."owh.....mereka nak buat rawatan la tu.." kata si ibu sendiri....kemudian semua mereka pun beredar....

Tidak lama kemudian..Dr yang merawat anak kecil itu pun memanggil si ibu untuk membincangkan sesuatu..."eh knape pulak nie" tanya si ibu dalam hatinya...lalu si ibu pun pergi berjumpa dengan Dr. Solehah (doktor yang merawat anak kecil tersebut...)

"Makcik...kita nak buat rawatan kat anak makcik nie....kami perlu mengambil cecair tulang belakang anak makcik nie untuk ujian makmal...kat sini ada yang makcik perlu tandatangan.." kata doktor kepada ibu tersebut..."owh..macam tu...ok lah...mana yang makcik perlu tandatangan??."tanya ibu tersebut..."sini..." tunjuk Dr. Solehah...

Selepas itu..smua procedur telah pun dijalankan....kelihatan..anak kecil itu pun semakin membesar dan sihat...kegembiraan kedua ibubapanya hanya tuhan sahaja yang tahu.....

Suatu petang...seperti kebiasaan..menziarahi orang sakit menjadi tradisi dalam masyarakat...ramai kawan2 kepada si ibu datang melawat anak kecil itu...kedengaran satu suara mengatakan.."eh...apasal setuju bagi ambil cecair tulang belakang??...nanti bayi nie lumpuh...x boleh bejalan..." masyaAllah...ketika itu...hanya tuhan sahaja yang tahu perasan seorang ibu....tetapi apa lagi yang boleh dilakukan..semuanya telah terjadi....Allah sahaja tempat pengharapan....

Sekarang tibalah masa anak kecil itu dibenarkan keluar dari Hospital....sebelum kelaur...si ibu sempat bersembang dengan Dr Solehah yang merawat anaknya tu..."dr..saya dengar ada orang kata..bila cecair tulang belakang diambil..anak nie akan jadi lumpuh...btol ke??" tanya si ibu kepada doktor...jawab doktor."eh...xde lah makcik....jarang bende tu berlaku...kebiasaannya ok je...." mendengar jawapan itu...si ibu kembali tenang...."Trima kasih doktor kerana merawat anak saya..."...."sama-sama.." jawap doktor...jaga anak nie baik2..ikut peraturan ubat yang diberi..insyaAllah...biar nnt dia besar boleh jadi Dr jugak...hehe.." gurau Dr. solehah kepada ibu itu...

"Alhamdulillah...dah lama x balik rumah...semuanya dah selesai..." kata si ibu.anak kecil itu pun semakin hari,semakin sihat..."eh...kita x namakan lagi anak kita nie.." kata si ibu kepada si ayah..
"ye lah...nak bg nama ape ye..?? tanya si ayah..."ingat nak bletak nama Solehin..sedap nama tu..lagipun Dr yang rawat dia dulu Dr. Solehah..saje...tibe-tibe terfikir nama tu.." tambah si ibu...
"eh..bagus nama tu....abang setuju..." jawab si ayah...
jadi..oleh yang demikian..anak kecil itu pun diberi nama Mohamad Solehin..(hehe...)

Pengajaran dari cerita ini....
1) ingatlah pengorbanan ibu dan ayah kita yang sanggup melakukan apa sahaja demi anaknya..
2)Untuk setiap yang kita dengar dari mulut orang tidak semuanya betol..
3) Namakanlah anak-anak denagn nama yang baik dari segi sebutan dan juga maknanya..


Sekian..wassalam...

Mohamad Solehin Bin Bakri
Medik 2 USMKK
msb_rg8@yahoo.com



2 comments:

Anonymous said...

ni citer betol ke maenmaen...???kalu betol patut r kici jer org nyer....maappp...gurau2 saja...

lynne said...

cute ar cite ko...
pttla nk jd dr.
hehe

gudlck 4 ur futureundertaking!