Sunday, February 22, 2009

~Sarawak Bumi Kenyalang~


Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum w.b.t

Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian Alam…Tuhan yang menciptakan segala kejadian di muka bumi,langit dan seluruh perkara diantara keduanya…Alhamdulillah..Allah masih mengizinkan ana untuk menhirup udaranya dan sekali gus membolehkan ana untuk menulis post untuk kali ini…

Sahabat semua..Kehidupan kita adalah sesuatu yang perlu disyukuri,kerana dengan ia..kita dapat menimba seberapa nanyak pengalaman yangakan mengajar kita menjadi manusia yang dapat member kebaikan pada dunia suatu hari nanti..insyaAllah…Baiklah sahabat semua..tujuan ana menulis kali nie sebenarnye nk kongsi tentang ‘Program Pertukaran Pelajar USM-UNIMAS’ yang dah pun berlangsung 6 Feb-20 Feb 2009…secara jujur..program nie adalah suatu program yg sangat baik bagi ana…

Untuk pengetahuan sahabat semua,pada 6 feb 2009,seramai 13 org pelajar dari UNIMAS sampai ke USM…(shuli,hazira,syed,hafriz,liyana,hazemi,ema,syikin,anis suhana,anis liyana,farah,alia & mariam)…”selamat Datang Ke USM”..hehe…Suatu permulaan telah bermula..huhu..selama 1 minggu diorg kat USM…hari pertama selepas majlis perasmian,kami bawa diorg g bejalan-jalan kat Kelantan…sampai petang kami bejalan..tengok semua org letih je..hehe..(maaf yee..)..malam tu pulak.kami buat sesi ice-breaking dan BBQ kat pantai cahaya bulan…disini la bermula keakraban antara kami semua…suatu pertemuan yang membawa kepada perpisahan…(maaf la kepada sapa-sapa yg nama die ana x ingat..biase la..mula-mula susah sket.tp bila dah ingat insyaAllah x lupa lagi dah…) huhu

Hari ke-2 pulak..biase la…hari ahad..semua kena g kuliah..nia la tujuan utama kita buat program nie…nk tengok sediri system pembelajaran kat tempat orang…selama 5 hari pelajar-pelajat UNIMAS mengikuti P & P (kuliah,pbl,klinikal,flm dll) kat USM..so..cam mana??..huhu..waktu kelas semua kitorg wajibkan g kelas…huhu…

tapi waktu lapang kitorg bawak gak diorg g jalan-jalan kat Kelantan..hehe..tp biase la…x sama la cam mana diorg bawak kami bejalan kat kuching..(maaf ye..)..apa yg kami harap kami dah buat yg paling best untuk korang…Masa berjalan cepat sangat…kejap je rasa..dah seminggu..dah sampai masa kami menghantar pelajar UNIMAS pulang ke UNIMAS…huhu…rasa sedih gak…tp xjd nk sedih sbb esoknye kami pulak akan ke UNIMAS…hehe..

Pada 13 Feb 2009,sampai gak tarikh nie yg mana hari kami ke UNIMAS untuk mengikuti program yg sama…9.30 pagi kami mula bertolak ke lapangan terbang di pengkalan chepa…mengambil masa dalam beberapa jam…kami pun sampai ke Kuching…mmg teperanjat la dengan ape yg berlaku…di airport..diorg dah tepacak enunggu kami dengan banner yg besar sebagai tanda ‘Selamat Datang’..terima kasih yee..hehe…mmg rasa seronok sangat…malam tu ada majlis perasmian di Auditorium A Unimas..(siap ada makan malam lg)..hehe


Keesokannya…diorg bawak kami jalan-jalan kat Bandar kuching…mmg seronok dapt visit kuching..macam2 ada..hehe..(kalau ana nilai balik..ape yg diorg buat untuk kami mmg x sama mcm ape yg kami bg kat diorg…maaf skali lg..hehe)..kat Sarawak mmg byk tmpat nk lawat…byk tempat kami visit..antaranya muzium-muzium yg ada kat serawak,cultural village,waterfront,pasar satok dll..kat Kelantan kurang sket kan?…ape2 pun…sama-sama la kita bersyukur dgn ape yg kita dapat….btol x?...hehe

Untuk pengetahuan semua…kami pun berada kat unimas selama seminggu…semua proses pembelajaran kat sana kami ikut…insyaAllah.nnt kami akan kemukakan laporan & cadangan ke PPSP untuk kita laksanakan ape yg baik..insyaAllah…lg satu..ape yg best ana dapat kat sana…students Unimas nie cepat mesra…bley kata semua la...huhu…tu yg sedih sket tu bila nk balik..hehe..ape2 pun..segalanya telah dirancang oleh Allah…yg kita dapat adalah yg terbaik untuk kita…

Actually byk benda yg nk ditulis…tp rasenye x perlu la panjang sangat..nnt semua bosan nk baca…tol x?...so…xyah la panjang2…cukup la setakat nie…ada masa insyaAllah,ana akan sambung dengan post2 yg akan datang…

Jadi..semoga ape yg kita dapat sepanjang program nie akan menjadi suatu yg memberi manfaat...semoga kita berjumpa lagi di masa akan datang insyaAllah.....


Sekian..


wassalam...


USM:Solehin,munish,saravanan,jiahour,yin hong,jessmine,ida,aida,yani,razzi,fairuz,adlina,wan ilyana,aina annur,ain sabrina.

UNIMAS:Hazira,shuli,syed,hazemi,hafriz,anis suhana,anis liyana,ema,farah,maryam,syikin,alia,liyana.


Mohamad Solehin Bin Bakri

msb_rg8@yahoo.com



8 comments:

Anonymous said...

again... tervabowt kopiah bile pegi sarawak!!!! hahaha

zahirah ardy said...

ehhh, gambar last tu dkat Swk Cultural Village, tempat menyumpit ke apa kan? anyhoo, ppost kali ni bunyi happy sikit bbanding post sbelum2 ni, heh heh, sronok pokcik gi Swk eh?

Anonymous said...

salam...
seronok kan?..huhu
best baca post ni...miss semua org..
neway,
smoga ukhuwah ni berkekalan...

gd luck mr.solehin..!!

Dr. Mohamad Solehin said...

hmm....seronok g serawak...yg lagi sronok dapat kenal ngan sahabat2 dari unimas...

insyaAllah..smoga jumpa lg.. =)

Anonymous said...

salam,ni org yg awk lupa nme dia mse ice breaking tu.huhuh.
seronok kan kan kan? :D

Anonymous said...

salam,ni nk ckp cket.perhatian,!sarawak eh.bukan serawak :D

Dr. Mohamad Solehin said...

Terima kasih anonymous...dah btolkan dah...
typing error... =)

p/s: teruskan melawat....

Jacknaim said...

Slm! Tahniah PSP kerana berjaya dalam program pertukaran pelajar. nampak cantik sangat2 apabila melibatkan semua kaum yang ada di USM ni. semoga semangat Universiti Apex dapat terus diperkasakan.

Revolusi Mahasiswa membentuk Pemikiran Merdeka
"Islam itu Mudah dan Fitrah"