Wednesday, January 13, 2010~Gelagat Manusia Zaman ini,Bandingkan dengan Kisah Luqman~Assalamualaikum…

Apa khabar iman semua..diharap semuanya dalam keadaan baik-baik belaka…sekadar berkongsi sebuah kisah…marilah kita merenungnya bersama deh…

Dalam sebuah riwayat menceritakan, pada suatu hari Luqman Hakim telah masuk ke dalam pasar dengan menaiki seekor himar (keldai), manakala anaknya mengikut dari belakang. Melihat tingkah laku Luqman itu, setengah orang pun berkata, "Lihat itu orang tua yang tidak bertimbang rasa, sedangkan anaknya dibiarkan berjalan kaki."

Setelah mendengarkan desas-desus dari orang ramai maka Luqman pun turun dari himarnya (keldai) itu lalu diletakkan anaknya di atas himar itu. Melihat yang demikian, maka orang di passar itu berkata pula, "Lihat orang tuanya berjalan kaki sedangkan anaknya sedap menaiki himar itu, sungguh kurang adab anak itu."

Sebaik sahaja mendengar kata-kata itu, Luqman pun terus naik ke atas belakang himar itu bersama-sama dengan anaknya. Kemudian orang ramai pula berkata lagi, "Lihat itu dua orang menaiki seekor himar, adalah sungguh menyiksakan himar itu."

Oleh kerana tidak suka mendengar percakapan orang, maka Luqman dan anaknya turun dari himar itu, kemudian terdengar lagi suara orang berkata, "Dua orang berjalan kaki, sedangkan himar itu tidak dikenderai."

Dalam perjalanan mereka kedua beranak itu pulang ke rumah, Luqman Hakim telah menasihatai anaknya tentang sikap manusia dan telatah mereka, katanya, "Sesungguhnya tiada terlepas seseorang itu dari percakapan manusia. Maka orang yang berakal tiadalah dia mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah S.W.T sahaja. Barang siapa mengenal kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap satu."
Kemudian Luqman Hakim berpesan kepada anaknya, katanya, "Wahai anakku, tuntutlah rezeki yang halal supaya kamu tidak menjadi fakir. Sesungguhnya tiadalah orang fakir itu melainkan tertimpa kepadanya tiga perkara, iaitu tipis keyakinannya (iman) tentang agamanya, lemah akalnya (mudah tertipu dan diperdayai orang) dan hilang kemuliaan hatinya (keperibadiannya), dan lebih celaka lagi daripada tiga perkara itu ialah orang-orang yang suka merendah-rendahkan dan meringan-ringankannya."

Jika kita perhatikan,ramai manusia zaman sekarang ini kembali seperti ini..segala yang dilakukan oleh seseorang itu akan diulas dan diperbesarkan..mengapa ia berlaku??..tanyalah Iman kita masing-masing....semoga kisah ini menjadi tauladan kepada kita semua,supaya setiap pekerjaan yang kita lakukan selepas ini akan terhindar dari ghibbah @ mengumpat @ mengata...

"JIka sesuatu yang dicanang atau diperbesarkan itu tidak sahih,maka ianya adalah FITNAH, Jika sesuatu yang dicanang atau diperbesarkan itu sahih,maka ianya MENGATA (mengumpat) golongan tersebut..keduanya berdosa"

Sekian
No comments: