Friday, December 12, 2008

~ Apa Yang Dicari ~

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum...

Amir kelihatan sangat gelisah pada hari itu . Ada sesuatu yang meneyebabkan dia tidak dapat berada dalam keadaan yang tenang . Dia cuba mencari sesuatu yang sangat penting baginya . Dia masuk ke dalam biliknya tetapi tidak ada . Dia masuk ke dapur yang mana hanya mendapati ibunya sedang memasak . Ibunya tidak sempat menanyakan , baru sahaja hendak membuka mulutnya , anaknya itu telah keluar . Amir kemudian intai ke dalam tandas namun hampa . Dia sangat menghendakkan benda yang dicarinya .

Ayahnya yang sedang khusyu' meneliti akhbar terkini terganggu dengan Amir yang ke sana ke sini mencari . Ayahnya memanggil " Amir , ke sini engkau..." . Apabila Amir ke tempat ayahnya duduk , ayahnya bertanya "Apa yang kau cari ? Ke sana sini..." . Amir dengan rasa bengang kerana tidak menjumpai apa yang dicarinya menjawab ," RUMAH " . Dengan serta merta ayahnya mengangkat tangan...PAAANNGG!!!

Sahabat-sahabat yang ana sayangi sekalian...

Begitulah satu analogi mudah untuk kita fikirkan bersama . Kita boleh umpamakan RUMAH itu sebagai DUNIA yang kita tinggal sekarang . Kita dapat lihat begitulah manusia pada hari ini yang mencari DUNIA . Sibuk dengan urusan perniagaan , projek , main-main cinta , kerja-kerja dan sungguh banyak hingga tidak dapat disebut . Mereka inilah yang layak diLEMPANG .

Ini bukanlah bermaksud kita perlu tinggalkan dunia kerana DUNIA adalah JAMBATAN untuk ke AKHIRAT . Tetapi perlulah difikir , Allah telah sediakan berbagai-bagai perkara DUNIA di hadapan kita namun kita masih tidak puas , masih rakus serta tamak mencarinya .

Bagaimana dengan AKHIRAT yang tidak kita ketahui lagi keadaannya . Tidak mahukah kita sama-sama berusaha dan mencarinya .

Sahabat-sahabatku kerana Allah...

Apa yang perlu kita lakukan sekarang adalah KELUAR dari RUMAH tadi dan berusaha untuk mencapai matlamat yang sebenarnya . Dunia Islam hari ini perlu diselamatkan . Sedarlah sahabatku . Ketepikan semua hal dunia yang menyebabkab kita hilang FOKUS kepada AKHIRAT.

Ada yang mengatakan..."Aku berniaga untuk bantu gerakan Islam..." . Setakat manakah dapat direalisasikan kata-kata itu . INGAT!!! Jika kita gunakan nama Islam untuk mengaut untung untuk diri kita sendiri . Berhati-hatilah dengan amaran AZAB ALLAH!!!

Ingin ana nyatakan di sini , ana tidak bermaksud menolak perniagaan kerana Rasulullah sendiri berniaga tetapi ana ingin mengingatkan ORANG YANG BERNIAGA . Perniagaan adalah salah satu contoh sahaja , masih banyak lagi perkara dunia yang perlu kita cuba untuk kurangkan KEPENTINGANNYA dalam hidup kita ini .

Sebelum diakhiri perkongsian ini , hanya 1 PERKARA yang ingin diingatkan kepada sahabat sekalian , kadang-kadang disebabkan HAL DUNIA yang tak habis-habis inilah kita semakin JAUH dari ALLAH . Cubalah UBAH . Pertingkatkan AMALAN kita untuk mendapat RAHMAT ALLAH kerana dengan itu sahajalah kita dapat mencapai SYURGANYA .

Sahabat-sahabat...

Semoga dengan sedikit perkongsian ilmu yang cuba sampaikan ini dapat kita MANFAATkan bersama-sama kita FIKIRkan dan bukannya dengan mengKRITIK antara satu sama lain .Wallahu A'lam...Salam Cinta daripada ana kepada sahabat semua...

Mohamad Solehin Bin Bakri

Msb_rg8@yahoo.com


..

No comments: