Sunday, January 4, 2009

~ Antara mazmumah yang menghilangkan bahagia HATI~

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t

Ini adalah antara sifat-sifat yang menyebabkan hati kita keras dan tak bahagia.Cubalah kita hayati dan muhasabah diri kita masing-masing apakah sifat-sifat ini ada di dalam diri kita..nauzubillah...


1. Pemarah - paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang.

2. Pendendam - tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu.Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.


3. Hasad dengki - amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu.


4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit.(rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma)


** Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk yang lain.


5. Tamak - orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut... walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak...lagipun org tamak selalu rugi..


** Ingat! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita.(mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.


6. Tidak sabar - andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebi h besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time kerja banyak.. tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja)

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen)..pasal semua org ader egonya sendiri..cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut...


8. Riak - terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak.. takabbur dgn aper yg kita ada...


9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, ...dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. - biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah. ..


** Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH.

****Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA.****

Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. Jadi, sama-samalah kita sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain...andai kita terleka Dengan dunia ... buruklah padahnya...

2 comments:

Anonymous said...

sdikit terjwab persolan yg sudah lama sy pendam....tq2..
tapi,
terangkan sikit...
kenapa ego dikatakn ibu segala sifat mazmumah?

SoLeHiN said...

Bismillahirrahmanirrahim...

sekadar emmberi pandangan...

ego nie adalah penyakit hati yg jika diikuti akan menyebabkan banyak perkara2 @ sifat2 mazmumah lain akan kita lakukan..
dengan mengikuti ego..kita akan mudah marah,menjadi pendengki,menjadi penghasut dan banyak lagi semata-mata nk mempertahankan ego tersebut...

mudah-mudahan..kita terkecuali dari golongan yg menuruti ego yg ada dalam diri walaupun kita x dapat nafikan yg sifat tersebut ada dalam diri kita...

teruskan melawat :)

wassalam..